ГЛЕДАЙ ТРЕЙЛЪРА:

Гледай трейлъра

Свикнали сме да говорим за него като за дипломат и деликатен джентълмен, но тази книга ще ни разкаже, че в сърцето си Цар Борис III винаги е бил по-скоро воин, отколкото политик. „Цар сред царете. Воин сред воините“ разказва за малко познат период от живота на най-обичания български цар, времето на Първата световна война, когато той е офицер за поръчки на главнокомандващия действащата армия на България, генерал Никола Жеков.

Постът е съвсем истински и в него няма нищо фиктивно като за престолонаследник. Младият княз неведнъж се оказва под противников артилерийски огън или аеропланна атака. Той бързо става любимец на своите войници, тъй като неведнъж лично помага на ранени бойци на самия фронт или пък отказва да се прибере в скривалището, ако там няма място за всички. На няколко пъти се разминава на косъм със смъртта, за което е мъмрен строго от Жеков.

„Цар сред царете. Воин сред воините“ събира разкази за Борис III от бойното поле, публикувани в книгите „Царственият воин“ [1939] на Борис Маковски и „Цар Борис III като воин“ [1938] на Петко Пеев, както и спомени на очевидци, излизали в периодичния печат на Царство България. Всички те са събрани, преработени и свързани в цялостна повест от документалиста и писател Михаил NO-MAD Кунчев, който в допълнителна глава разказва и историята на една от най-българските книги на нашето време  – „Корона от тръни“.

Книгата се издава в чест на 127-годишнината от рождението на Цар Борис III.

„Цар сред царете. Воин сред воините“ е част от Библиотека „Последните рицари на Царство България“, а джобният ѝ формат е избран, за да бъде четена лесно във всяка ситуация, по образец на войнишката походна библиотека от началото на миналия век.

КУПИ КНИГАТА ТУК!