Ц

някои от най-интересните кътчета на това любимо на царя място.

Ако желаете да се включите в бяганията, можете да го направите в отбелязаните в календара ни дни и да ни изпратите снимка и трак от полумаратона, които ще публикуваме на страницата си.

Царски полумаратонъ не е състезание. Той е по-скоро бдение. Помен. Царски полумаратонъ е моят начин да отдам почит на тези преди нас. Целта ми е да избягам 21 километра в родните градове или знакови места за някои от най-големите си герои и да се опитам да разкажа техните забравени истории.

Това е помен, в който вместо със свещ в ръка, ще бягам с пламъка от историите за куража и жертвоготовността на нашите дядовци.

Първото издание на полумаратона се проведе в царския дворец „Врана“ в София, където навръх рождения ден на Негово Величество Цар Борис III бягах в негова памет и разказах любопитните и забравени разкази на

Ако сте го завършили успешно, можете да си поръчате и специалния ни бронзов медал с вензела на Цар Борис III, както и някой от другите ни специални артикули.

Всички средства ще бъдат прехвърлени към кампанията ни „Минало за бъдещето“ и написването и издаването на детски книжки за български герои, за които никога не е писано за деца.

С

тартирах „Осинови герой“ като съвсем лична кампания, с която първоначално не исках да ангажирам никого. Преди три години във фейсбук попаднах на пост, който показваше окаяното състояние на гроба на един от най-големите ми герои и примери за подражание, генерал Стефан Тошев. С месеци родолюбци се разбираха в коментарите кога и как ще се съберат, за да се погрижат за истинската джунгла, погълнала последния пост на този славен български воин. Така и не го направиха. Затова, половин година по-късно, се намесихме аз и приятеля ми Дидо. Така се случи, че точно в тази седмица бях гост-коментатор в „Преди обед“ по БТВ и използвах възможността да призова всички, които намират за важно да опазим паметта на забравените си герои, да се присъединят към мен и да открием и други занемарени и изоставени гробове на хора, жертвали силите и живота си, за да ни има нас – техните внуци.

Днес, две години по-късно, осиновените гробове са над осемдесет, доброволците от Клуб на грубите джентълмени десетки, а наесен предстои книга и късометражен филм, които ще разкажат изумителните истории, които открихме погребани, заедно със стопаните им. Дотогава тук можете да откриете част от героите, за които се грижим вече трета година.

Юнаци, лека нощ!

„Царски полумаратонъ е помен, в който вместо със свещ в ръка, ще бягам с пламъка от историите за куража и жертвоготовността на нашите дядовци…“

ЕП1: Н.В. ЦАР БОРИС III И ТАЙНИТЕ НА ЦАРСКИЯ ДВОРЕЦ ВРАНА

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

ЦАРСКИ ПОЛУМАРАТОНЪ ЕП.1: Н.В. ЦАР БОРИС III [ВИДЕО]

ЕП2: НЕРАЗКАЗАНИЯТ ЦАРСКИ ПИЛОТ-ИЗТРЕБИТЕЛ СТОЯН СТОЯНОВ

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

КАЛЕНДАР НА ЦАРСКИ ПОЛУМАРАТОНЪ ЗА 2022 г.

Подкрепи инициативата, като купиш някой от специалните лимитирани артикули на ЦАРСКИ ПОЛУМАРАТОНЪ в магазина ни

РАЗГЛЕДАЙ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ В МАГАЗИНА